Saffranspankaka – sjukt god gotländsk dessert

Jag och Natalie trånade i flera dagar efter saffranspankaka när vi var på Gotland. Det är tradition för oss att minst en gång under veckan på Gotland avnjuta en bit av denna delikatess. En timma innan avgång hittade vi ett café som hade kvar några bitar (vi fick verkligen leta oss fram för den var slut på i princip alla ställen vi passerade). Visst ser det gott ut!

Jag fick ett recept på kakan av en kollega till mig som spenderat mkt tid på Gotland och det är väldigt enkelt att göra den själv. Idag när jag kom hem från Skåne fick jag ännu en craving efter den gotländska desserten så fixade till en själv.

Här är receptet, sjukt gott!

Saffranspannkaka

2dl grötris                                                              2ägg
4dl vatten                                                              1dl vetemjöl
1/2 tsk salt                                                            1dl hackad mandel
1 l mjölk                                                                 1dl socker
1pkt (1/2g) Saffran
Koka grötris med vatten och salt ca 10 min under lock. Tillsätt mjölk och låt svälla på svag värme under lock ca 45 min. Låt svalna något. Det går att göra det enklare genom att köpa färdig grötris om man är för lat att koka ris själv. Blanda gröt med ägg, vetemjöl, socker, hackad mandel och saffran. Häll smeten i en väl smord form ca 22cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 200° ca 30min. Servera ljummen eller kall med lättvispad grädde och helst salmbärssylt.

Enjoy!


4 svar till “Saffranspankaka – sjukt god gotländsk dessert“

  1. Kathia Jansson skriver: Svara

    Den har det ar underbart kaka! .Alla maste smaka. Tack sa mycket,

  2. Kathia Jansson skriver: Svara

    Den har ar underbart koka. Alla maste smaka. Tack sa mychet,

  3. Den har ar underbart. Alla maste smaka… Tack sa mycket, Kathia Jansson

    1. Va kul att du gillade kakan Kathia!

Lämna ett svar