Lyxiga Lussekatter

Vad passar inte bättre på första advent än julbakning med goda vänner. Glögg, lussekatter, pepparkakor med ädelost och kokoskakor. Natalie kände sig extra kreativ idag och byggde ihop pepparkakshuset. Visst är det fint? 🙂

Det var första gången jag gjorde lussekatter och de blev supergoda. Tror att det var mandelmassan som gjorde de extra saftiga och fluffiga. Här kommer receptet. TIPS!!

LYXIGA LUSSEBULLAR från  alltommmat.se

75g jäst
100g smör
4dl mjölk
1dl vispgrädde
1dl vit sirap
0,5dl strösocker
250g lätt kesella
1,5g saffran
200g mandelmassa
16-17dl vetemjöl
0,5tsk salt
1tsk vaniljsocker
1tsk kardemumma
1st ägg till pensling
russin
1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
2. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning. Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
Låt degen jäsa 35 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Lämna ett svar