Då var julfirandet över

Varje år när julen närmar sig lovar jag mig själv att inte stressa upp mig med alla julklappsinköp, julstädning och julmatslagning. Varje år dagarna innan jul flänger jag runt på stan som en toka för att hitta alla julklappar, är uppe sent och rullar köttbullar, bakar pepparkakor och lussekatter och fixar o trixar med allt möjligt. På annandagen ligger jag sjuk för det är den enda dagen jag får vila. Typiskt. Att jag aldrig lär mig.

Julfirandet i år bestod av jul i 3 dagar och jul enligt 3 olika traditioner.

  1. Den 23:e firades ”lill-julafton” med Rasmus familj hemma hos hans brors familj i Täby. Vi firade enligt dansk tradition där man äter antingen anka eller kalkon till julmat. Danmark har tydligen inte julbord som vi har. Synd kan man tycka men danskarna har däremot ett fantastiskt smörgåsbord som kompenserar för detta. Till efterrätt var det ris a la malta med mandlar i. Gissa vem som fick mandeln och the mandelgift? 🙂
  2. Den 24:e firades julafton hemma hos min familj i Skogås. Vi kör ofta blandat julbord med både traditionella rätter och libanesiska rätter. Vi är en mix och då ska julbordet vara likaså.
  3. Den 25:e firar min syriansk-ortodoxa släkt i Södertälje jul och går vi alla i kyrkan på morgonen. Efter detta åker vi runt till alla i släkten och önskar de god jul, därefter samlas hela släkten hemma hos min morbror. Då äter vi lamm (dobo) men inga paket öppnas utan det är enbart en familjesamling.

Som sagt julen är en stressig högtid men det är samtidigt en högtid som är fylld av glädje och värme, där familj och vänner samlas, äter god mat och firar dagarna tre.

Jag och Rasmus på julfirande hos mamma och pappa i Skogås

Ett svar på “Då var julfirandet över“

  1. Vad trevligt att ni hade det trevligt över julen. Åhå är Rasmus från Danmark ?? Lilly som var med när du fixade mina tänder är också från Danmark. Hon är från trakten av Horsens Nordjylland. Tänderna är lugna och fina så du gjorde ett bra jobb. Ha en fin dag !!

Lämna ett svar