Status

I en relation kan man ge varandra olika sorters gåvor. R valde att ge mig en bok med en något kontroversiell titel: Status - Vägen till lycka
”Dagens samhälle är unikt i världshistorien. Aldrig har så många människor haft det så bra samtidigt. Man skulle kunna hävda att vi kommit en god bit på väg mot drömmarna om ett fullkomligt jämlikt samhälle. Om det inte vore för  det där med vår mänskliga natur. För det verkar inte räcka med att vi alla har det ganska bra. Tävlingsmomentet i det mänskliga psyket verkar vara så inetsat att det trots vårt generella välstånd inte vill försvinna. Det finns ju alltid de som har det bättre. Och hur jämlikt blir det då? Inte alls naturligtvis. Varför kan vi inte bara nöja oss med att vi har mat för dagen, bostad och en enorm trygghet tillgodosedd av den välvilliga staten? För att grannen har det bättre förstås.” Förordet ur Status-vägen till lycka

I morse började jag läsa boken (trust me jag är inte klar med den ännu), och jag reagerade direkt på innehållet. Kort handlar det om att status inte nödvändigtvis behöver handla om prylar och utseende utan om kunskap och relationer. Att det ligger i vårt ”naturliga biologiska beteende” att vilja utmärka oss, bli älskade, beundrade och avundade.

Jag ställer mig direkt frågan: Är det så att vår mänskliga tävlingsinstinkt hindrar oss från att uppnå ett jämlikt samhälle?

Förhoppningsvis läser jag klart boken idag och får svaret på den frågan.

Lämna ett svar