Partiledardebatten

Igår gick en efterlängtad partiledardebatt av stapeln. En debatt där alla partiledare var med och den första för Stefan Löfven. Jobben och ungdomsarbetslösheten var utan tvekan hetaste ämnet och det är tydligt att det parti som ger bäst lösningar på hur vi ska klara jobbkrisen vinner valet 2014. I dagsläget är regeringen alldeles för passiv.

Jag tror också, likt regeringen, på riktade satsningar för unga för att få fler ungdomar i arbete. Däremot tror jag inte, som regeringen, att lösningen är att sänka arbetsgivaravgifter för unga, ungdomslöner och sänkt restaurangmoms. Det är satsningar som bara gynnar de som redan har ungdomar anställda, det skapar inte nya jobb. Dessutom är jag personligen trött på att man ”rear” ut ungdomar på arbetsmarknaden. Som om inte en 22-åring har en hel hyra att betala, en hel måltid att betala och ett helt busskort att betala?

Arbetsmarknaden förändras och i flera sektorer skriker de efter utbildad arbetskraft men det finns ingen som matchar. Då borde det vara logiskt att satsa på utbildning. Bland de ungdomar som inte har fullständig gymnasieutbildning är arbetslösheten som störst. Då borde det vara logiskt att satsa på utbildning för dessa för att få alla att vara attraktiva på arbetsmarknaden. Det logiska verkar tyvärr inte alltid vara det som faller Reinfeldt bäst i smaken.

Vem gjorde då bäst ifrån sig i debatten. Enligt mig Löfven! (Även om han gav ett något nervöst intryck, inte var helt tydlig i kärnkraftsfrågan och inte körde på retoriska knep. ) Det brukar ofta vara en massa floskler och käbbel i partiledardebatten men Löfven var saklig, tydlig och pratade bara när han hade något vettigt att säga. Det gillas! Reinfeldt å andra sidan såg trött ut och mer eller mindre liknade en sur tjänsteman som inte har någon uppfattning om hur verkligheten ser ut. För en politisk nörd är det spännande att följa debatten fram till valet 2014 men det är än viktigare för alla utan jobb i Sverige att politiken kommer fram till en lösning tidigare än valdagen.

Mer att läsa: Rasmus Lenefors | Peter Andersson | Aftonbladet, DN, SvD

1 kommentar

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *