Planerar nästa drömresa

20130930-195315.jpgFörsta dagen i NY, på trappen utanför lägenheten

För ett år sedan befann jag mig i New York på min drömresa och igår började jag och Rasmus att planera vår nästa resa. L Y C K A. Det gäller att börja tidigt så allt som semester, pengar och annat passar in. När vi var i USA fick jag många frågor om hur vi hade råd att vara borta så länge och göra alla mindre resor runt om i USA. Det handlar egentligen bara om att planera, budgetera och engagera.

I planerarstadiet där vi befinner oss nu listar vi allt vi vill göra på resmålet, hur lång tid vi ska vara borta och vilka rundresor vi vill göra. Här drömmer vi stort och brett och väldigt ofta har vi alldeles för tidsoptimistiska planer.

När vi har planerat klart börjar vi på en budget. Utan en budget har jag svårt att få ett grepp om hur mycket hela resan kommer gå på och hur mycket pengar vi behöver spara inför. Vi letar upp vad flyg, hotell och alla aktiviteter kostar. Hur mycket vi i genomsnitt kan tänkas lägga ut på mat varje dag, shopping, nöje m.m. När du ska vara borta en längre tid är det också bra att räkna med vilka kostnader du har kvar hemma. När vi var i USA betalade vi fortfarande bland annat försäkringar, el, telefon och tv-licens på boendet hemma.

När du har gjort din budget och vet utgifterna inser du nog att du behöver mer pengar än du har sparat. Därför är det bra att planera längre resor tidigt för då har du längre tid på dig att spara. I det här läget brukar många av de saker vi har planerat in strykas. Till exempel valde vi till vår nästa resa att stryka ett mellanstopp i New York då det skulle kosta 5000kr extra på flygbiljetten. Sedan är det bara att spara och skära ner på allt onödigt hemma. Till exempel dricker varken jag eller Rasmus alkohol och ni anar inte hur mycket pengar vi sparar på det =)

Det sista handlar om att engagera sig och lägga tid på att hålla utkik efter billiga resor, hotellerbjudanden m.m. Många hotell har boka-tidigt-rabatt och både när vi åkte till Hawaii och Bahamas lyckades vi boka en svit till samma pris som ett rum då vi var ute i god tid. Sånt gillas!

Ni anar inte hur mycket jag längtar till nästa höst!

Lämna ett svar