Resa med barn till New York

IMG_9129Här kommer som utlovat en sammanställning om hur det var att flyga med Edessa, ta sig runt i New York, vad vi hade med oss och andra tips. Det blev lite av en roman så ni andra som inte intresserar er av detta, skrolla bara vidare och titta på bilderna från vår resa istället =)

Flygbiljetter: Vi valde att åka direktflyg för att göra det smidigt för oss. Edessa betalade 10% av min flygbiljett och vi bokade en plats där en babykorg ingick. Vanligtvis är den platsen där extra benutrymme finns. Jag ringde även SAS (som vi flög med) för att dubbelkolla att det verkligen ingick en korg.

Pass/Visum: Även spädbarn behöver ett pass och ett eget ESTA för att få komma in i USA. Däremot tas inga fingeravtryck på barnen när man kommer fram till säkerhetskontrollen i USA.

På flygplatsen: Vi hade med oss en paraplyvagn som vi fick checka in bland specialbagagen. På Arlanda finns det sedan paraplyvagnar att låna men jag hade Edessa i bärsele. På Newark flygplats i NY fick vi däremot ha med oss vagnen hela vägen till planet. På Newark fick vi dessutom gå först i snabbkön genom både incheckning, passkontroll och till planet för att vi har barn, vissa saker är bättre i USA =) Vid gaten la jag ut en filt där Edessa fick krypa runt på och leka av sig så hon skulle bli extra trött tills när det var dags att gå på planet och kunna somna.

Handbagage: Jag hade en ryggsäck som skötväska på resan vilket var hur smidigt som helst, särskilt om man bär barnen i bärsele så har man alltid händerna fria. I handbagaget hade jag blöjor, våtservetter, engångsunderlägg och plastpåsar till blöjbyte. I matväg hade jag samma mängd mat + lite till som brukar gå åt en vanlig dag. Tänk på att ha med extra för det finns alltid risk för förseningar (som det blev för oss på hemvägen) och då vill ni inte stå utan mat. Barnmatsburkar, klämmisar, gröt och-vällingpulver var inga problem att ha med i handbagage. Vid kontrollen får man placera maten i en egen låda bara. Däremot får man inte ta med sig någon mat i vätskeform så välling- och vattenflaskor måste vara tomma genom säkerhetskontrollen. Väl inne fyllde jag på vatten och bad att få varmt vatten från en av restaurangerna till vällingflaskan.

På flyget: Vid start och landning sitter spädbarn i knät med ett eget bälte som är fastspänt i ditt bälte. Har du med en bilstol behöver barn ett eget säte och då placeras bilstolen där. Jag blandade till vällingen precis innan vi gick ombord så den skulle vara redo vid start (för att minska lufttrycket i öronen). Alla barn är olika men för Edessas del spelar det ingen roll om maten är kall eller varm så då var det lättare för mig att förbereda flaskan tidigt. Vid start fick hon sedan flaskan men uppenbarligen är hon inte så känslig för trycket för hon gjorde inte en min vid varken start eller landning utan satt snällt i knät och busade med flygvärdinnan som satt framför. Vid landning ville hon inte ha välling utan var nöjd med att suga på nappen och dricka vatten. Jag hade alltså inte med mig näsdroppar eller hörselkåpor och annat utan förlitade mig på napp och flaska. När vi var uppe hängde de upp babykorgen och bäddade åt Edessa. Jag hade med flera olika leksaker och laddat ner Babblarna appen men Edessa var mer än nöjd med att utforska allt runtomkring och titta på alla människor. Jag hade tur som satt omringad av barnkära människor som alla busade och lekte titut med Edessa, det gjorde att flygresan gick snabbare och lättare. Jag hade med både burkmat och klämmisar med gröt och eftersom Edessa inte är kinkig med värmen valde jag att ge henne maten rumstempererad. Det går att få hett vatten från flygvärdinnorna till vattenbad men jag kände att det var för mycket bök, särskilt när jag var själv. Tro det eller ej men 8 timmar gick snabbt, trots det faktum att hon bara sov en timme på vägen dit.

När vi flög hem flög vi över natten vilket gjorde att vi matade Edessa innan vi gick på planet och sedan väl på planet var tanken att hon skulle få välling och sedan somna. Vi blev sittande i 1,5 timme på flyget innan vi fick starta så det var tur att jag hade laddat med några klämmisar också. Stackars familjen bredvid var inte förberedda på detta (de hade endast en portion gröt!!) så ett tips är verkligen att ha med extra mat. När vi påbörjade starten fick hon välling och sedan sov hon hela natten/flygningen med några få ryckningar när någon smällde toalettdörren för hårt.

Från flygplatsen: Vi valde att göra det lätt för oss och ta taxi från flygplatsen till hotellet. Det fanns inga bilbarnstolar att tillgå så jag hade Edessa i bärselen och spände fast mig med henne sittandes i selen. Nästa gång vi reser till USA planerar vi att åka runt och då kommer vi ha med egen bilstol från Sverige men den här gången gjorde vi en fuling.

Hotellet: Vi hade tyvärr inte det mest barnvänliga hotellet även om det var väldigt fint, rent och låg centralt. Det fanns hiss som rymde vagnen och spjälsäng till rummet. Dock fanns det ingen barnstol i hotellrestaurangen och ingen vattenkokare på rummet för att kunna tillreda gröt och välling.

Mat: Jag hade hört att det är svårt att hitta bra barnmat i New York. Dels finns ingen välling och sedan tillreder de burkmat på annat sätt. Eftersom Edessa är allergisk mot mjölkprotein och ägg valde jag att ta det säkra före det osäkra och ta med all mat för hela resan. Det var inga problem att packa med burkar, klämmisar, välling och gröt i väskan (ett smart sätt att frigöra plats till shoppingen när man åker hem=) Vid tullen deklarerade jag att jag hade mat med mig och det räckte att jag sa att det var barnmat. Ingen som öppnade och ville titta.

Blöjor/våtservetter: Även blöjor och våtservetter hade jag med mig hemifrån men det här finns massor av på plats. Eftersom vi bara var borta sex dagar tyckte jag det var smidigast att ha med allt och inte behöva ge mig ut och leta blöjor det första jag gör. Och som sagt skönt med ”extra” plats sen när man åker hem.

I New York: Vi hade med oss en paraplyvagn och jag hade hört att det inte är lätt att dra barnvagn längs gatorna på Manhattan men vi tyckte ändå att det var helt okej. Edessa sover 2 tim på förmiddagen och 2 tim på eftermiddagen och det var så skönt att kunna fälla ner sätet och låta henne sova i vagnen medan vi t.e.x satt i parken och fikade. I bärselen hade det blivit svårare. När vi åkte tunnelbana bar jag Edessa och Rasmus bar vagnen ner för trapporna (finns sällan hiss eller rulltrappa). Då var det tur att vi hade en lätt vagn för med vår Bugaboo hade det blivit betydligt svårare.

På restauranger är det inga konstigheter att ha med barn. Alla ställen vi var på hade barnstolar (high chair) och amerikaner är väldigt trevliga och serviceinriktade så vi fick alltid väldigt god service. Alla föräldrar är olika men jag och Rasmus äter ofta ute med Edessa här hemma och därför kände vi inte att det var några konstigheter att göra det i NY, snarare kände vi att folk där är mer positiva till barn än i Sverige.

Lekparker: Det finns många lekparker och gräsområden och vi försökte att ”rasta” Edessa så mycket som möjligt för att hon skulle få krypa av sig och komma upp från vagnen.

Barnshopping: kommer ett eget inlägg om detta =)

Jetlag: När vi kom fram var det egentligen tid för Edessa att sova natt men hon sov bara ytterligare en eftermiddagslur och sedan nattade vi vanlig tid. Under resan vaknade hon dock väldigt tidigt, ca 5.30-6.30 varje dag, troligen till följd av jetlag. Vi nattade samma tid som hemma.

Väl hemma har non nu tagit igen välbehövd sömn verkar det som för när vi kom fram sov vi båda fram till kl 13, hon tog en eftermiddagslur och sedan nattade jag henne vanlig tid. Dagen efter sov hon till 11.30 (alltså galet länge) och sedan har hon haft en vilostund på eftermiddagen för att sedan nattas vanlig tid. Idag vaknade hon vanlig tid och borde nu vara i fas igen med tidsskillnaden. 

Hoppas att detta är en liten hjälp på vägen till er som också ska ut och resa med era bebisar för första gången. Har jag glömt något eller om ni undrar något lämna gärna en kommentar.

1 kommentar

  1. Perfekt info för oss som åker i augusti! Nu tror jag i och för sig att vi skippar Brooklyn den här gången (jaja, det är tanken i alla fall men det kan ju helt klart ändras) och bara sticker till Pennsylvania och hälsar på A & A och kör på lite roadtrips därifrån. Ska bli så kul! Tack för tipset om ESTA, jag hade inte en tanke på att även Clara behöver det!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *